Blog

Cum facem economii la incalzirea electrica?

Cum-facem-economii-la-incalzirea-electrica

Este posibil sa facem economii la incalzirea electrica? Cititi mai jos sfaturi utile despre cum se poate economisi in mod semnificativ bani fara a va limita la caldura si confort.

Utilzarea surselor alternative de energie si a sistemelor electrice de incalzire este o alegere sigura pe care Europa si alte tari dezvoltate ale lumii au facut-o cu mult timp in urma.

Astfel, populatia Romaniei achizitioneaza in masa incalzitoare electrice din magazine, inlocuieste sistemele de gaz vechi cu cele electrice sau le instaleaza ca o sursa suplimentara de incalzire. Si desi tarifele la electricitate sunt la fel de mari ca si cele la gaz, apare intrebarea: este posibil sa minimizam cheltuielile la incalzirea electrica?

Noi, care vindem deja de mai bine de 9 ani sisteme de incalzire electrice cu infrarosu, suntem siguri ca este posibil. Iata cateva sfaturi utile, in urma carora va veti economisi in mod semnificativ banii, fara a va limita la confort si caldura.

Sfatul Nr. 1: Izolati-va casa!

Cum-facem-economii-la-incalzirea-electrica-izolatie

Costurile financiare ale incalzirii electrice depind direct de izolatia termica a spatiului. Nu asteptati gerul ca sa observati neajunsurile din izolarea casei, rezolvati in prealabil aceasta problema. Nici un sistem de incalzire nu va va salva daca camera are pierderi mari de caldura (pereti subtiri, fisuri, acoperis insuficient izolat, fatada, geamuri etc.). De economiile la energie trebuie sa ai grija in permanenta. Izolarea casei va reduce costurile de incalzire, va va oferi confort si caldura. In prezent, exista multe tehnologii si materiale moderne, le alegeti singur sau puteti apela la specialisti. Chiar si o mica fisura in perete, de marimea chibritului, inseamna pierderi de caldura de pana la 30 m³ de aer cald pe ora. De ce tebuie sa incalzesti aerul de afara?

Sfatul Nr. 2: Alegeti incalzirea electrica potrivita!

Noi ne-am convins din propria experienta, cele mai economice sisteme de incalzire electrica sunt incalzitoarele tip panou infrarosu cu temperatura joasa. Cu o mica dieferenta de cost, acestea sunt de 1,5 ori mai ieftine in exploatare decat convectoarele electrice, calorifere si radiatoarele pe ulei. Sa ne uitam doar la cifre, luati un apartament mediu cu doua camere, care la instalarea unui sistem de incalzire UDEN-S cu capacitate de 3 kW va functiona in medie 5-7 ore pe zi si va consuma 450kW pe luna.

Cum-facem-economii-la-incalzirea-electrica-panou-radiant

Sfatul Nr. 3: Faceti calcule corecte!

Caldura si confortul din camera sunt influentate semnificativ de puterea sistemului de incalzire. Excesul de putere este o povara suplimentara pentru portofel, din cauza suprafetei spatiului mai mare, incalzitoarele nu fac fata, functionand continuu, incercand sa ceeze o oaza de caldura la friguri de -20°C. Utilizand in calcule doar suprafata camerei sau datele din pasaportul tehnic al panoului radiant, puteti face o greseala. Informatiile corecte sunt date de gradul de izolarea a peretilor, pierderea de caldura prin tavan si geamuri, inaltimea camerei, etc. Cereti-ne sfatul atunci cand doriti sa cumparati de la noi si noi va vom face un calcul corect fara sa va coste nimic. Respectati sfaturile noastre, noua ne pasa cat de eficient si economic functioneaza sistemul dumneavoastra de incalzire.

Porniti sistemul de incalzire la primul semn de scadere a temperaturii de afara, principiul de functionare a panourilor radiante este temperarea (incalzirea suprafetelor), a peretilor si obiectelor din camera, care, la randul lor emana caldura aerului, astfel incat in primele zile sistemul de incalzire incalzeste si daca este necesar usuca structura camerei dumneavoastra. Pentru a nu depasi valorile calculate, nu permiteti racirea peretilor, deaorece reincalzirea este un cost suplimentar al energiei electrice. Cel mai economic mod de functionare al sistemului, este mentinerea constanta a temperaturii setate, o crestere/ scadere a temperaturii cu 1°C, duce la o crestere/ scadere a consumului de energie cu 5-7%.

Sfatul Nr. 4: Utilizati incalzitoarele cu termostat!

Controleaza-ti incalzitorul electric cu ajutorul termostatului, ce reactioneaza la temperatura camerei. Va recomandam sa instalati un termostat in fiecare camera, care va controla functionarea echipamentului de incalzire (acesta poate fi un singur incalzitor sau mai multe). Daca aveti incalzitoare prevazute cu cablu si priza, fiecare dintre ele poate fi conectat folosind un termostat tip priza individual, se conecteaza la priza, iar de la el se conecteaza panoul radiant.

calzirea-electrica-termostat

Termostatul va asigura economii semnificative de energie. Cu calcule corecte, durata de functionare a panourilor radiante Uden-s, nu va depasi 6-8 ore pe zi. In plus, termostatele pot mentine o temperatura minima in absenta oamenilor in camera pentru o lunga perioada de timp, ceea ce este foarte convenabil pentru casele suburbane sau casele de vacanta. Folositi termostatele pentru a programa sistemul de incalzire zilnic sau saptamanal, pentru a obtine economii suplimentare de energie: pana la 20% – 30%.

Acestea pornesc sistemul de incalzire, doar la momentul potrivit, sau la intervale de timp necesare. De exemplu: sistemul de incalzire cu panouri radiante functioneaza in sistemul “temperatura sustenabila” toata ziua, iar cu o ora inainte sa va intoarceti acasa, temperatura camerei se regleaza la un nivel confortabil pentru dumneavoastra.

Sfatul Nr. 5: Instalati contor multi-tarifar!

O metoda alternativa de salvare a bugetului familiei este instalarea contoarelor multi-tarifare. Cu toate acestea, in tara noastra nu sunt inca raspandite, si nu toata lumea stie care sunt avantajele lor.
Singura diferenta fata de contoarele standard de energie electrica este ca acestea sunt diferentiate in masurarea energiei electrice.

In functie de programul inclus intr-un astfel de contor, contabilitatea poate fi efectuata la doua sau trei rate.

Cum-facem-economii-la-incalzirea-electrica-art

Contoarele electrice multi-tarifare impart electricitatea consumata in doua intervale de timp: zi si noapte. Trei tarife diferentiaza perioada nocturna, precum si zonele de varf si cele semi-varfuri.

Rata zilnica pentru toate tipurile de contoare multi-tarifare este valabila intre orele 07:00 si 23:00 Costul energiei electrice in aceasta perioada este aproape identic cu tariful obisnuit pentru o singura rata.

Pentru contoarele cu trei tarife, acest interval de timp este, de asemenea, impartit in zonele de varf si semi-varfuri.

Zona de varf este de doua intervale de timp cand consumul de energie atinge valoarea maxima. Astfel de intervale sunt de la 07:00 la 10:00 si de la 17:00 la 21:00. Electricitatea in aceasta perioada este cea mai scumpa si costa proprietarii de contoare tri-tarifare si mai scumpe decat utilizatorii de contoare de o singura treapta standard.

Intervalele de timp de la 10:00 la 17:00 si de la 21:00 la 23:00 sunt denumite zona semi-varf. Utilizarea energiei electrice in aceste perioade permite proprietarilor de contoare tri-tarifare sa economiseasca aproximativ 15% din banii cheltuiti pe energie electrica.

Principala economie de bani incepe atunci cand energia electrica este consumata in timpul noptii. Aceasta dureaza intre orele 23:00 si 07:00, insa costul unui kilowatt de energie electrica scade cu aproape 4 ori fata de tariful zilnic sau standardul unic.

Bineinteles, nu toata lumea va putea imediat sa regleze modul de functionare a contoarelor multi-tarifare, dar redistribuirea unei parti din energia electrica utilizata pe timp de noapte va economisi in mod semnificativ banii.

Sfatul Nr. 6: Alegeti un tarif avantajos!

  • Client casnic obisnuit: daca locuieste impreuna cu familia intr-un apartament/casa obisnuit/a cu consum permanent, cel mai avantajos este sa opteze pentru tariful de tip “CR” monom cu rezervare daca consumul este de peste 45 KWh/luna. Acest tarif presupune calculul si facturarea a doua componente:

– pretul energiei consumate in perioada de facturare (lei/Kwh)

– pret rezervare (lei/zi).

Preturile aferente sunt reglementate prin Ordine emise de catre ANRE (Autoritatea Nationala pentru Reglementare in domeniul Energiei) fiind publicate in Monitorul Oficial. Formula de tarifare este formata din suma dintre: energia activa din perioada de facturare in kWh inmultita cu pretul unui kWh la care se adauga numarul de zile din perioada de facturare inmultit cu pretul in vigoare al rezervarii lei/zi.

  • Pentru o casa de vacanta este recomandat tariful de tip “CD” monom daca consumul este mic (sub 45 KWh/luna) sau in cazul consumurilor care variaza de la luna la luna (consumuri ocazionale), dar media este tot sub 45 KWh/luna. Acest tip de tarif presupune facturarea intregii cantitati de energie electrica, consumate in perioada de facturare, la un pret unic. Formula de tarifare este produsul dintre energia electrica consumata in perioada de facturare (kWh) ori pretul unui kWh.
  • In cazul consumului preponderent noaptea si in weekend este recomandat tariful CR2 de tip monom cu rezervare, diferentiat pe doua zone orare. Acesta presupune facturarea diferentiata a:

– cantitatii de energie electrica, consumate in perioada de facturare, pe cele doua zone orare aprobate,

– valorii rezervarii aferenta perioadei de facturare.
Pretul cantitatii de energie electrica consumate in perioada de facturare se aplica diferentiat conform componentelor tarifului, pentru intervalele orare de zi si de noapte:

– orele de zi intre 07:00 – 22:00;

– orele de noapte intre 22:00 – 07:00. Tot in orele de noapte intra si perioada de vineri de la ora 22:00 pana luni la ora 7:00.

Pentru informatii suplimentare si consultanta legate de alegerea celui mai avantajos tarif in functie de particularitatile locului de consum, clientii se pot adresa operatorilor din Centrele de Relatii cu Clientii CEZ sau pot apela Info Linia CEZ, la numarul unic 0251 929, numar cu tarif normal in reteaua Romtelecom, disponibil 24 de ore din 24, 7 zile din 7.

Lasă un răspuns