Blog

Panouri Radiante – Economie la incalzire

Ce sunt Panourile Radiante si Cum functioneaza ca sursa de incalzire

Ce sunt Panourile Radiante si Cum functioneaza ca sursa de incalzire ?

Ce sunt panourile radiante si de ce acestea nu sunt folosite mai des pentru a incalzi locuintele oamenilor?

Raspunsul este destul de simplu, nu sunt atat de cunoscute. Foarte multi nu cunosc avantajele economice de incalzire cu panouri radiante infrarosu si principiul de functionare al panourilor radiante.

Principiul dupa care functioneaza aceste panouri este complet diferit fata de mijloacele conventionale tip calorifer/convector/radiator/centrala termica etc. Pentru a putea explica principiul dupa care functioneaza acest mijloc de incalzire, mai intai trebuie sa va explic cum functioneaza mijloacele noastre conventionale de incalzire.

Incalzirea prin convectie

Convectorul,  este un element de incalzire pe care il folosim in proportie majoritara ca o solutie  pe moment  sa ne incalzim locuintele sau ca o sursa de incalzire suplimentara acolo unde sistemul de incalzire existent nu face fata. Convectoarele  folosesc principiul transferului de caldura prin care, un element este incalzit prin anumite mijloace si apoi transferata energia(caldura) prin intermediul unei suprafete separatoare.

convector electricAceste calorifere sunt de mai multe tipuri si folosesc diverse alimentari de energie/combustibil pentru a putea genera caldura. Un caz simplu si concret este resoul, sau radiatorul electric. Acest element de incalzire nu face decat sa transforme energia electrica in energie termica(calorica) si face acest lucru prin compozitia rezistentei. Daca ne mai amintim puțin din fizica primara stim ca orice rezistenta care se opune circuitului curentului electric emana energie (caldura) sub forma calorica in functie de puterea sursei de curent. Datorita rezistentei, aceasta face transferul metal-aer si, astfel, facem incalzirea. Problema acestui tip de incalzitor este gradul de ineficienta (consum continuu de curent la putere mare) si nesigur datorita rezistentelor expuse la temperaturi foarte mari de peste 150°C . O alta varianta de incalzire electrica  sunt caloriferele electrice pe ulei. Diferenta dintre acestea este ca rezistenta nu este expusa, fiind scufundata într-o baie de ulei care face transferul de energie metal-ulei. Acest mod de incalzire aduce anumite avantaje semnificative rezistentei, dar vine cu grad mare de risc.

calorifer cu ulei vortex vo yla0611

Distributia de energie poate fi stocata, adica caloriferul poate fi oprit prin intermediul unui termostat iar acesta tot va emana caldura datorita proprietatii uleiului de a se opune transferului de energie de la un element la altul (principiul rezistenței elementelor).

Avantajul  este volumul de ulei, mai exact suprafata de incalzire. Datorita volumului de ulei incapsulat in forma elementilor de metal, aceasta mareste suprafata de contact intre elementul incalzit (rezistenta electrica) si aer. Acest lucru face ca incalzirea sa se producă mai repede si cu o eficienta mai mare.

La caloriferele conventionale, aerul din jurul caloriferului este incalzit, astfel aerul cald este mai usor, se ridica, si cel rece coboara. Acest lucru face ca aerul rece sa fie intodeauna la podea si cel cald la tavan, distributia temperaturii fiind neuniforma.

Concluzie la Elemente de încalzire tip convecție

Acum sumarizând avantajele elementelor de încalzire de tip convecție, transferul de energie(caldura) se realizeaza prin element încalzitor și element încalzit (metal-aer/metal-ulei-aer) unde stocarea si suprafata de contact este importanta pentru a reduce risipa de energie și eficientizeaza procesul de transfer. Folosind elemente lichide de a stoca energia emisa de rezistenta si marind astfel suprafața de contact a rezistentei. Convectia este, asadar, folosita in multe tipuri de sisteme de incazire, centrale termice cu calorifere (transfer de caldura apa-aer), calorifere electrice si asa mai departe.

Principiul de incalzire cu panouri radiante infrarosu

Ce sunt Panourile Radiante si Cum functioneaza ca sursa de incalzire

Acest tip de incalzire nu este atat de cunoscut pe piata datorita principiului de incalzire, modului de economisire a energiei si impactul asupra obiectelor incalzite.

Cel mai cunoscut element de incalzire similar, pe baza de radiatiei, este soarele. Acesta emite radiatii Infrarosii care incalzesc suprafetele/ obiectele cu care intra în contact.

Stiti ce au in comun radiatiile solare si cele infrarosii de la panouri radiante? Au acelasi principiu de incalzire! La fel ca si soarele, razele calduroase incalzesc mai intai structurile solide, peretii, podelele, mobilierul si persoana in sine si de la ele se incalzeste si aerul din jurul lor.   Aceasta este cea mai eficienta incalzire, deoarece incalzirea cu panouri radiante nu are nevoie de cazane si conducte pentru a functiona: caldura este transferata direct fara intermediari cu pierderi minime. Prin urmare, te scapa si de circulatia prafului si a aerului uscat, distribuie uniform caldura in incapere.

Radiațiile infraroșii sunt radiatii electro-magnetice care nu se afla în spectrul nostru vizual si se numesc asa pentru ca ele sunt la o frecventa peste culoarea Rosie (infra-rosu). In principiu, aceste radiatii la atingere încalzesc  suprafata.

Panourile radiante sunt elemente de incalzire moderne care folosesc energia electrica si o transforma in energie infra-rosu. Avantajele acestui tip de incalzire sunt date de eficienta ridicata indeosebi fata de mijloacele de incalzire pe convectie. Acestea nu incalzesc aerul, ci doar suprafetele care intra in contact cu raza de actiune a panoului si acelea, la randul lor, incalzesc aerul din incapere. Modul lor de functionare face ca radierea caldurii in incapere sa fie uniforma.

Ce sunt Panourile Radiante si Cum functioneaza ca sursa de incalzire

Panourile Radiante- sunt panouri de incalzire electrice cu putere de consum redusa, fiind folosite intr-un sistem autonom de incalzire  sau individula ca o alternativa la un sistem existent.

Proprietatile unice de economisire a caldurii,  principiul functionarii, functionalitatea convenabila si designul modern sunt principalele avantaje care le fac populare si economice in consum.

Un sistem autonom de incalzire cu panouri radiante, cu calcule corecte de putere termica necesara, cu controlul  temperaturii prin termostat, functioneaza in medie 5-8 ore pe zi, mentinand o temperatura confortabila individuala in fiecare camera, cu un consum de energie minim.

Despre Panourile Radiante

Panourile Radiante sunt elemente de incalzire electrica eficiente, sau, mai bine spus, acumulatoare de caldura radianta care, prin sistemul de functionare, reusesc sa faca o economie la energia electrica de pana la 60%. Aceste panouri radiante din punct de vedere al structurii vin in 2 forme metalo-cermice  si ceramo-granite.

Cele doua linii principale de productie: panouri metalo-ceramice si ceramo-granite, difera in ce priveste tehnologia de fabricatie, metoda de instalare si aspectul, dar sunt legate de un element comun acumulatorul de stocare al caldurii.

Principiul de functionare al Panourilor Radiante SunWay metalo-ceramice

Undele cu infrarosu sunt solutia cea mai economica si eficienta pentru incalzire, prin urmare, incalzitoarele SunWay transmit 80% din energia termica folosind raze infrarosii. Restul de 20% din caldura, este transferata prin convectie.

principiul incalzirii cu Panoul Radiant Metalic1. Element de incalzire: In centru este un element de incalzire din nicrom de tip inchis si un strat de cuart conductor de caldura, ce creaza transferul de caldura catre partile ulterioare ale panoului.
2. Element de incalzire izolant: La incalzitoarele SunWay, cablul de incalzire are un strat izolator. Aceasta tehnologie protejeaza incalzitorul si elimina posibilitatea scurtcircuitelor si creste nivelul de siguranta.
3. Undele infrarosii: Undele infrarosii sunt emise prin partea frontala a incalzitorului SunWay, care incalzesc toate obiectele si oamenii din camera.
4. Protectie ridicata impotriva umiditatii: Panourile cu infrarosu SunWay sunt certificate de Ukraina si Uniunea Europeana. Toate masurile de siguranta sunt respectate si au un grad ridicate de protectie impotriva umiditatii – IP 54.
Caldura reflectata: Partea din spate a incalzitorului este izolata si se incalzeste mai putin decat partea din fata datorita straturilor suplimentare care reflecta caldura in camera.

Factori cheie pentru evaluarea calitatii si a costurilor:Panou Radiant Metalic cu Termostat SWG RA 1000W int

  • Un singur cost: cost de achizitie + cost de instalare
  • Costuri lunare: costri de intretinere a echipamentelor in stare de functionare
  • Costuri anuale de intretinere: costul energiei electrice si a consumabilelor
  • Durata de viata: Timp de functionare corect a incalzitorului

Factori suplimentari:

  • Ecologic: costuri de intretinere a echipamentelor in stare de functionare.
  • Estetic: costul energie electrice si a consumabilelor
  • Egonomic: Timp de functionare corect al incalzitorului.
  • Siguranta: cost achizitie echipament + cost de instalare

Beneficii incalzire cu panouri radiante SunWay:

  • Este cel mai economic tip de incalzire,
  • Usor de montat,
  • Durata lunga de exploatare, peste 25 de ani,
  • Nu usuca aerul, elimina umezeala si mucegaiul din incapere,
  • Functionare silentioasa,
  • Siguranta
  • Compact
  • incalzire uniforma: modul de funtionare al panourilor radiante face ca circulatia caldurii in incapere sa fie uniforma;

Dezvoltatorii Panourilor SunWay incearca nu doar sa indeplineasca asteptarile consumatorilor si respectarea normelor legislative, ci si sa creeze acele conditii si standarde care nici macar nu au au sperat clientii ca pot avea incalzitoarele. Economia, siguranta, compacticitatea, mobilitatea, usurinta de gestionare, beneficiile si multe alte caracteristici sunt prezente in sistemele termice SunWay.logo W

In modul – eficienta termica maxima, panoul in medie consuma 50W/m². Daca panoul este prevazut cu termostat, acest indicator scade cu 40-60%.

logoSunWay garanteaza ca dintre optiunile alternative de incalzire oferite astazi pe piata, economisiti minim 30% din energia electrica si in consecinta a banilor.

logo TERMOSTATPanourile prevazute cu termostat, permit nu doar controlul temperaturii interioare, ci si economisirea consumului de energie, spre deosebire de modul static.

logo AERTehnologiile de incalzire cu unde lungi, ofera caldura usoara, neagresiva, ce nu ususca aerul, iar caldura este distribuita uniform in spatiu.

logo PRAFPanoul clasic nu are “gura de aerisire” si nu este echipat cu ventilator. Aerul nu este trecut prin panou si, prin urmare, praful nu patrunde in interior si nu se ridica odata cu caldura.

 Panouri Radiante ceramo granite Teploceramic:

Incalzitorul incalzeste ceramica, care la randul sau incalzeste camera si obiectele din camera cu caldura prin infrarosu. Datorita principiului de functionare in infrarosu, incaperea retine mai multa caldura un timp mai indelungat, incalzitorul se aprinde mai rar si astfel economiseste energie electrica. Panoul radiant Ceramic  este o combinatie de design rafinat si o gama de culori cu functii de control al temperaturii. Panoul are un termostat incorporat ce va permite sa controlati temperatura in cmera si a suprafetei de lucru. In structura panoului radiant ceramic vom avea:

t1

  • 1. Incalzitorul: fir de
  • nicrom dublu izolat. Utilizat in mod obisnuit in furnale, ale caror temperaturi de functionare sunt de mii de ori mai mari decat cele ale unui incalzitor.
  • Datorita acestui fapt, durata de viata a panoului este de 30 de ani. Izolarea dubla a elementului de incalzire elimina complet riscurile asociate cu supratensiuni, supraincalzire si scurtcircuite.
  • 2. Partea frontala – Granit: Acestea sunt aschii de granit presate cu amestec de nisip, argila si alte componente. Acest material a fost ales pentru partea din fata, deoarece este puternic si durabil, nu este supus distrugerii sub influenta indicatorilor de umiditate si temperatura ridicata.
  • Pentru rezistenta la soc, placa ceramica este acoperita cu un strat de glazura, cu grosimea de 1,5 mm, ceea ce face ca suprafata sa sa fie lucioasa.
  • 3-4. Strat interior: Un sandwich format din mai multe straturi de materiale (straturi rezistente la caldura, izolate). Datorita acestui fapt, temperatura peretelui posterior al panoului ceramic este prevazuta de 50℃, iar a peretelui frontal este de 85℃.
  • 5. Un amestec special ecologic din patru componente, care conecteaza toate elementele panoului. Cand se solidifica, panoul, se transforma intr-un monolit. Datorita acestui amestec de conectare, elementul de incalzire este fixat in siguranta si nu intra in contact cu aerul, ceea ce elimina posibilitatea deteriorarii acestuia.
  • 6. Corpul metalic: Grosimea metalului 1 mm.- asigura rezistenta si durabilitatea incalzitorului. Culoarea corpului – vopsea italiana sub forma de pulbere. Culoare dubla in interior si exterior cu proces termic suplimentar intr-un cuptor special, rezistenta la umiditate si umezeala.
  • 7. Unda infrarosie: Lungime – 8,33 microni, raze ce contribuie la mentinerea sanatatii organismului si diminuarea unor simptome circulatorii, respiratorii, imunologice sau legate de confortul fizic si psihic. Dupa principiul valului de caldura degajat de o soba de teracota sau de un semineu din piatra, panoul ceramic, incalzeste intens si profund peretii camerei. Datorita acestui fapt, caldura este retinuta mult timp. Are un efect benefic asupra sanatatii umane prin imbunatatirea imunitatii si accelerarea procesului de regenerare celulara.

Caracteristici si design Panou Radiant ceramic

  • Inlocuieste incalzirea centrala, poate fi o solutie ideala si ca incalzire alternativa pentru camere. Costurile de instalare si echipamente sunt mai ieftine decat incalzirea cu gaz sau aer.
  • Incalzire ecologica. Nu exista mirosuri atunci cand incalziti panoul ceramic. Panoul functioneaza silentios. La fabricarea lor se utilizeaza doar materiale naturale ecologice, ceea ce permite instalarea panourilor termice in camerele copiilor si in institutii de invatamant sau spitale.
  • Incalzire sigura. Toate incalzitoarele electrice Teploceramic au un grad ridicat de siguranta la foc si sunt rezistente la supratensiuni.
  • Design Panou Ceramic: Panourile sunt subtiri si elegante, se pot monta pe perete si sunt superioare ca si design fata de radiatoarele sau convectoarele voluminoase. O varietate de culori si nuante marmorate va permite sa alegeti exact ceea ce aveti nevoie pentru interiorul dumneavoastra.
  • Incalzire electrica economica de inalta caltate in Ukraina. Puteti cumpara un panou radiant atat in Ukraina cat si in afara ei, ceea ce marturiseste calitatea inalta a produsului Teploceramic, care a fost deja apreciata de cumparatorii din intreaga lume.

Avantaje Panou Radiant Ceramic cu termostat

  •  Panou Radiant cu Infrarosu sigur: Rezistent la aburi si stropi, rezista la caderi de tensiune, nu exista nici un risc de aprindere. Il puteti instala in siguranta sub geamuri cu perdele lungi.
  • Panou economic: Consuma si confera puterea declarata (confirmata prin verificari si certificate europene), incalzind zona indicata.
  • Panou ceramic elegant: Culorile si nuantele marmorate si cu design-ul subtire, vor accentua si completa interiorul dumneavoastra.
  • Incalzitor ecologic: Sigur pentru instalarea sa in orice tip de camera, inclusiv camere pentru copii, scoli, gradinite, bai, saune, etc. Silentios in timpul functionarii, nu emana mirosuri de praf, arsuri sau parti incalzite ale panoului.
  •  Incalzitor cu infrarosu de inalta calitate: Calitatea este confirmata de o serie de certificate ukrainene si europene, livrari constante in Europa si garantia de 5 ani de la Teploceramic.
  • Panoul este inchis, izolatia dubla a incalzitorului, asigura siguranta dispozitivului fara riscul supraincalzirii si scurtcircuitelor. Gradul de portectie al carcasei (IP 33) permite incalzitorului sa fie utilizat in incaperi cu umiditate ridicata.
  • Panoul este protejat de supratensiuni. Toate panourile au clasa de protectie II – elementul de incalzire este protejat de un strat dublu de izolatie. Puteti lasa in siguranta panoul pornit atunci cand iesiti din camera mult timp.
  • Temperatura peretelui din spatele panoului este de 50℃ – 60℃. Asta inseamna ca peretele de care este agatat panoul abia se incalzeste. Panoul poate fi instalat si in case de lemn, fara riscul uscarii lemnului. Temperatura partii frontale a dispozitivului este cuprinsa intre 80℃ – 85℃. La atingere, se simte la fel ca si o piatra incalzita, este exclusa posibilitatea arderii.
  • Toate modelele Panourilor au elemente de fixare puternice si sigure, este imposibil sa iasa incalzitorul din suport.
  • In general, se recomanda montarea panoului pe perete, dar daca doriti, il puteti instala pe un suport mobil care poate fi achizitionat separat de pesiteul nostru:https://optimclima.ro/

Cum se instaleaza un panou radiant ceramic?

Panourile radiante se instaleaza foarte usor. Parcurgeti prezentarea video a procesului simplu de instalare:

Nu este suficient sa va concentrati doar pe caracteristicile tehnice ale incalzitoarelor, deoarece calculul fiabil al acestuia depinde direct de pierderea de caldura si de caracteristicile camerei (suprafata, inaltimea tavanului, materialul peretelui, izolatia, tipul de ferestre, numarul peretilor externi etc.).

Functionarea eficienta si economica a sistemului de incalzire este influentata de capacitatea termica necesara determinata corect si gradul de izolare al incaperi

1 thoughts on “Panouri Radiante – Economie la incalzire

Lasă un răspuns