Blog

Totul despre centrala termica in condensare

viessmann centrala termica

Incepand cu anul 2015, orice cazan termic vandut in UE trebuie, conform legii, sa fie centrala termica in condensare. O centrala termica in condensare ofera cu pana la 50% mai multa eficienta energetica, fiind mai protectiva cu mediul inconjurator, dar si cu… buzunarul dumneavoastra!

Ce este o centrala termica in condensare?

Centralele termice in condensare se numesc astfel deoarece incalzesc ACM (apa calda menajera) printr-un proces de condens.

Centrale termice in condensare vor inlocui centralele vechi, ba chiar mai mult, centralele conventionale nu se vor mai fabrica, se va interzice comercializarea acestora. Iata cateva dintre recomandarile noastre in materie de centrale termice in condensare:

Vechile modele de centrale termice erau mai putin eficiente decat modelele de centrale termice in condensare. Acestea au aparut pentru ca s-a dorit o metoda de incalzire a locuintei economa, prin care sa se protejeze si mediul inconjurator cat mai mult.

Astfel, in loc sa se mai elimine gazele de ardere in atmosfera la temperaturi de aproape 110 gr C, asa cum se intampla in cazul centralelor conventionale, si sa se piarda o mare parte din energie prin combustie, condensarea rezolva aceasta problema simplu si elegant.

Caldura latenta rezultata prin evacuarea gazelor de ardere la o temperatura joasa este folosita pentru a acumula un plus de energie, costurile de incalzire ale locuintei fiind, astfel, mult reduse. Intr-adevar, costul unei centrale termice in condensare nu este chiar mic, insa va veti recupera banii investiti chiar din prima iarna in care o veti folosi, prin pretul mult mai mic al facturii la incalzire.

Va rugam sa urmariti video-ul de mai jos, pentru a afla cele mai des intalnite mituri despre centrale in condensare:

Multa lume face confuzie intre centralele termice instant si cele cu condensare, motiv pentru care vom incerca sa definim cat mai clar diferentele dintre cele doua:

 Centrala termica instant Centrala termica in condensare 
  
Eliminarea gazelor de ardere in atmosfera la temperatura de 110 gr C.Eliminarea gazelor de ardere in atmosfera la temperaturi mici, de 55 gr C, folosindu-se surplusul de energie pentru incalzire.
 Eficienta de 78%; Eficienta de 99%; Asta inseamna ca o centrala termica in condensare va poate ajuta sa faceti economie si de 50% la factura de incalzire;
O singura camera de combustie si un singur schimbator de caldura;Unul sau mai multe schimbatoare de caldura mari, care ajuta la incalzirea ACM, fiind elementele principale dintr-o centrala termica;
Semnatura de carbon proeminenta;Ajuta la combaterea schimbarilor climatice prin reducerea emisiilor de CO2;
Cost mai mic initial, insa mai mare pentru a produce incalzire.Cost initial mai ridicat, insa care se amortizeaza inca din primul an.
  
Per total, o centrala termica in condensare prezinta avantaje mai multe si mai clare decat o centrala termica instant.

Cum arata procesul din centrala termica in condensare?

Procesul de condensare este unul pe cat de simplu, pe atat de avantajos dpdv economic.

Asa cum bine stiti, condensarea este procesul prin care un corp in stare gazoasa trece in stare lichida prin comprimare sau scaderea temperaturii. Asadar, in urma arderii unui combustibil, ca de exemplu gazul, centrala termica preia o anumita cantitate de apa existenta in gazele de ardere, aflata in stare de vapori, transformand aceasta energie in condens. Caldura astfel obtinuta este transferata catre circuitul de incalzire, castigandu-se, astfel, energie termica in plus.

Cea mai importanta piesa dintr-o centrala termica in condensatie este schimbatorul de caldura. In cazul centralelor clasice, acesta este doar unul, mai mic si nu atat de eficient. In cazul unei centrale termice in condensatie, in schimb, acestea pot fi mai multe si mai mari, asigurandu-se, astfel, o facilitare a procesului de condensatie existent.

Unele dintre cele mai bune schimbatoare de caldura ale momentului sunt cele facute din otel inoxidabi, implementat in noile modele de centrale termice in condensare:

modulul-de-condensare-din-otel

Care sunt avantajele unei centrale termice in condensatie?

Exista multe avantaje asociate cu centrala termica in condensatie care le fac o alternativa mai buna a centralei termice instant. Cele mai importante sunt:

  • Eficienta energetica crescuta: principalul motiv pentru care o centrala termica in condensare este mai buna decat una instant este ca prima are cu 25% mai multa eficienta termica decat a doua. Acest nivel de eficienta este atins prin folosirea caldurii in exces din gazul ars pentru a preincalzi apa rece care intra in boiler, capturand mai multa caldura din afara camerei decat din interiorul acesteia. Asadar, un cazan in condensare captureaza cu 11% mai multa caldura decat unul instant. Prin atingerea unui grad de 99% eficienta, centrala termica in condensare va poate ajuta sa scadeti semnificativ factura la incalzire si sa reduceti semnatura de carbon pe care o emanati.
  • In timp ce noile modele de centrale termice in condensare pot ajunge la 78% eficienta termica, care reprezinta procentul de caldura care este folosita, cele vechi nu sar, de obicei, de 55-65% eficienta. Aceasta eficienta a centralelor termice in condensare va pot ajuta sa economisiti pana la 50% la facturile de incalzire.
  • Mai sigure pentru casa dumneavoastra: deoarece o centrala termica in condensatie este perfect izolata pentru insularea caldurii si capteaza aer direct din afara camerei in care sunt plasate, nu exista nici un risc ca un corp strain sa fie atras in boiler. Mai mult, nu exista nici risc sa intre in contact cu substante toxice, asa cum este lichidul care este drenat afara printr-un furtun.
  • Semnatura de carbon mica: din anul 2015, in UE a devenit obligatoriu comercializarea doar a centralelor termice in condensatie, pentru a se proteja mediul inconjurator. Asadar, desi stocurile au fost destul de pline pentru cativa ani, acum mai gasiti foarte greu o centrala termica instant, iar efectul ei asupra mediului este destul de covarsitor. Centrala termica in condensare reduce semnificativ semnatura de carbon, ajutandu-va sa produceti cu 1200 de kilograme pe an mai putin!

Daca inca nu v-am convins de ce este bine sa cumparati o centrala termica in condensatie, cu siguranta caracteristicile acestor cazane in condensare va vor convinge:

  • Sisteme mai complexe: majoritatea modelelor de centrala termica in condensare sunt smart, avand diferite functii foarte folositoare implementate. Apoi, sistemul se poate inchide singur in iernile geroase, daca teava externa, care este absenta in cazul unei centrale termice instant, este susceptibila la inghet. Mai mult, un boiler instant poate sa fie supus factorilor corozivi, pe cand o centrala in condensatie nu.
  • Durata de viata crescuta a centralelor termice cu condensare este primul aspect pe care sa il luati in calcul, atunci cand doriti sa faceti o comparatie cu alte tipuri de centrale termice. In functie de tehnologiile folosite, acestea sunt, adeseori, recomandate de catre specialistii din domeniu drept unele dintre cele mai bune echipamente de incalzire de pe piata. 

Daca, in cazul majoritatii modelelor de centrale termice conventionale, durata de viata medie este de 10 ani, in cazul celor cu condensare, aceasta poate ajunge si pana la 15 ani, daca ele sunt intretinute corespunzator, de multe ori fiind functionale chiar si o perioada mai lunga.

  • Cantitatea redusa de emisii si noxe pe care o are acest tip de centrale termice este un alt motiv pentru care multi clienti aleg sa foloseasca un sistem de incalzire cu condensare. Compusa din tehnologii de ultima generatie, aceasta centrala termica este extrem de prietenoasa cu mediul inconjurator. Specialistii nostri isi doresc un aer curat pentru planeta noastra, astfel incat, adeseori, aducem in discutie mai ales acest aspect in discutiile cu clientii.

Exista anumite directive date de catre Uniunea Europeana in urma cu putin timp, care definesc proiectarea unei centrale termice din aceasta perspectiva. Chiar daca aceste directive ne spun ca pot fi importate doar centrale termice cu condensare, mai exista stocuri de centrale termice clasice pe piata. Totusi, in ciuda faptului ca o centrala termica cu condensatie are un pret mai ridicat decat cele clasice, cumparatorii le prefera pe primele, tocmai pentru ca acestea au o cantitate mai redusa de noxe si emisii, dar si o eficienta mai buna sau o durata de viata mai ridicata, precum si tehnologii mai noi implementate. Per total, costul unei astfel de centrale termice este amortizat intr-o perioada de 2 ani.

Care sunt dezavantajele pentru centrale termice in condensare?

Ca orice obiect, si o centrala termica in condensare prezinta cateva dezavantaje, insa, in comparatie cu avantajele pe care le aduce, acestea sunt minore:

  • Mai scumpe de intretinut: unele centrale termice in condensare au sisteme integrate de autodiagnostic, aproape orice problema putand fi rezolvata prin intermediul serviciului de teleasistenta, asa cum este gama ONE de la Ariston. Un boiler instant este ieftin de intretinut, insa se strica si mult mai des. De asemeni, este posibil sa gasiti greu instalatori priceputi, care sa stie sa va repare modelul de centrala termica in condensatie nou aparut, insa majoritatea brandurilor producatoare au service-uri proprii, care sa va ajute.

Incalzirea in pardoseala si centrala in condensare

Impreuna cu centrala termica in condensare, se recomanda in special folosirea unui sistem de incalzire in pardoseala. Acest lucru se face pentru ca returul are aproape in orice moment temperatura de 30 de gr C. Insa centrala termica in condensare merge excelent si cu un sistem de incalzire clasic, format din tevi si radiatoare:

In cazul unui sistem de incalzire cu radiatoare dimensionate corect pentru a putea fi folosite cu o centrala termica in condensare, acestea lucreaza cu o temperatura a agentului termic de 55 gr C pe tur si 35 gr C pe retur. Astfel, gradul de utilizare al centralei termice va fi cat mai ridicat, rezultand o cantitate de energie consumata mai scazuta.

Fenomenul de condensatie poate sa nu se mai produca daca caloriferele nu sunt dimensionate corect sau conditiile de instalare nu sunt respectate. Acest lucru se intampla pentru ca schimbul de caldura intre temperatura gazelor de ardere si temperatura apei din radiatoare nu mai este eficient.

Care este cea mai buna centrala termica in condensare?

In randurile articolului nostru ati putut observa cateva recomandari de centrale termice in condensare pe care noi le apreciem foarte mult.

Gama One de la Ariston este una puternic tehnologizata, cu multe functii smart, care permite controlul centralei termice de pe telefon. Este o gama de centrale termice in condensare care are un pret mediu, acestea fiind elegante, ecologice si conforme cu standardele inalte ale producatorului italian.

Cuprinde functii precum Autoprogramare, cu care puteti sa setati oprirea sau pornirea centralei etrmice in condensatie singura, pentru orice ora sau zi a saptamanii.

Comercializam intreaga gama ONE de la Ariston, cu diferite nivele de putere disponibile.

Gama Vitodens de la Viessmann este mai simpla, insa aduce cu sine o eficienta termica ridicata, dar si ideea de economie reala, impreuna cu o calitate exceptionala a confortului.

Semnatura producatorului german, alaturi de indelunga experienta pe care o are in producerea de sisteme de incalzire, sunt vizibile nu doar in designul acestor centrale termice in condensare, ci si in calitatea componentelor. Unele dintre acestea sunt facute din inox, ceea ce inseamna durabilitate si eficiente crescute.

Centrala pe gaz in condensare

Centrala termica in condensare Immergas este una care ofera economii substantiale, atat la cumpararea ei, cat si la incalzirea locuintei si a ACM (Apa calda menajera). Designul si productia lor respecta toate standardele curente de eficienta, astfel incat a fost certificata in clasele 5 si 6. Acest fapt o face sa fie una dintre cele mai bune centrale termice in condensare la momentul actual.

In ciuda faptului ca aceasta centrala termica in condensare consuma cu 30% mai putin gaz decat una obisnuita, ea este mult mai eficienta din punct de vedere energetic.

Centrala termica in condensare Keston este disponibila in magazinul nostru in doua variante: de 30 si 35 kW. Se recomanda in special celor care stau la casa, deoarece kitul de evacuare poate ajunge si pana la 27 de metri!

Fabricata in Marea Britanie, aceasta se bucura de implementarea unor caracteristici englezesti precum designul compact, spiritul practic sau eleganta liniilor. La cumpararea acestei centrale termice in condensare, beneficiati de 7 ani garantie!

Va recomandam sa alegeti cu grija modelul de centrala termica in condensare pe care il doriti, nu in functie de pret, ci adecvat nevoilor dumneavoastra. Piata de centrale termice in condensare este una vasta si raspunde multor cerinte, in special de cand acestora li s-au implementat automatizari electronice si functii smart.

Un gând la „$ s”

Lasă un răspuns